Ktorý podnikateľský účet je najvýhodnejší?

Čo sa týka podnikateľských účtov, niektoré banky ponúkajú účty len pre živnostníkov, iné zas aj pre právnické osoby, samosprávy, bytové družstvá a iné organizácie. Banky bežne ponúkajú pre korporátnu klientelu na výber z troch až štyroch balíkov služieb, ktoré sa rozlišujú obsahom jednotlivých balíkov a zároveň aj cenou balíkov.


Pri výbere podnikateľských účtoch treba prihliadať nielen na cenu, ale hlavne na počet možných transakcií na účte. Práve na transakciách sú jednotlivé balíky služieb stavané a väčšinou aj pri tých najdrahších balíkoch sú transakcie nejako obmedzené. To asi preto, aby ste potom za každú ďalšiu transakciu platili osobitný poplatok. Ďalej treba prihliadať aj nato, ako často ukladáte hotovostné tržby na účet. Zároveň ešte podotýkam, že niektoré banky ponúkajú pri splnení určitých podmienok zľavy z ceny balíkov, avšak uvedené zľavy a podmienky v tomto článku uvádzať nebudem.

ČSOB

ČSOB banka ponúka podnikateľom tri typy účtov. Najlacnejší balík ČSOB Podnikateľské konto za 6,00€/mesačne je určený pre tých, ktorí v mesiaci zrealizujú maximálne len 30 buď odoslaných alebo prijatých elektronických platieb. Avšak elektronické platby do ČSOB SR alebo ČSOB ČR je možné v rámci všetkých troch balíkov realizovať neobmedzene.

Ak potrebujete viac služieb a realizovať mesačne viac transakcií, môžete sa rozhodnúť pre ČSOB Podnikateľské konto Elektron alebo ČSOB Podnikateľské konto Komplet.

OTP banka

OTP banka ponúka štyri druhy balíkov služieb pre podnikateľov. Špecifikom týchto balíkov je to, že sú založené na tom, že v cene balíky sa nachádza určitý počet možných transakcií. Transakciami v tomto prípade sa myslí elektronické platby (debetné, kreditné), prevodný príkaz v rámci OTP banky podaný na pobočke, platba kartou, výber hotovosti z bankomatu OTP alebo hotovostný vklad na pobočke. Napríklad balík otp BIZNIS PLUS za 4,80 €/mesačne zahŕňa v cene 20 transakcií. To znamená, že v danom mesiaci môžete zrealizovať napríklad 10 debetných elektronických platieb, 5 platieb kartou a 5 výberov hotovosti z bankomatu OTP. Kombinácia z uvedených transakcií je na vás. Ak však v danom mesiaci zrealizuje viac transakcií, ako máte predplatených, tak za každú dodatočnú služby platíte navyše poplatok.

Poštová banka

Poštová banka ponúka balíky služieb iba pre živnostníkov. Okrem balíka Živnostník PLUS banka ponúka aj balík Živnostník za 1,50€/mesačne, avšak ten je úplne nezaujímavý.

PB pre právnické osoby síce zriaďuje podnikateľské účty, avšak nie balíčky. To znamená, že ak si v PB zriadite podnikateľský účet, budete musieť platiť za každú jednu transakciu zvlášť poplatok podľa aktuálneho cenníka. Len za vedenie podnikateľského účtu sa platí 3,00€/mesačne.

Prima banka

Podnikateľský účet za 5,90€/mesačne je určený pre živnostníkov. Tí ocenia neobmedzený počet debetných a kreditných elektronických transakcií, neobmedzený výber hotovosti z vlastného bankomatu a neobmedzený počet platieb platobnou kartou.

Pre právnické osoby má Prima banka v ponuke tri druhy podnikateľských účtov. Tieto balíky sú obsahovo podobné vyššie uvedeným ponukám, avšak ani jeden balík od Prima banky nezahŕňa vklady hotovosti na pobočke a ani odoslané platby na pobočke.

Sberbank

Sberbank ponúka podnikateľom štyri typy balíkov služieb. Nevýhodou balíčkov Business Element a Business Active spočíva v tom, že balíky nezhŕňajú výbery hotovosti z bankomatov a ani platby kartou. Klient sa však k hotovosti môže dostať, avšak iba výberom na pobočke. Business Element má v cene balíka výbery hotovosti na pobočke 2-krát a Business Active má v cene balíka výbery hotovosti na pobočke 3-krát.

Niektorí podnikatelia určite ocenia to, že k balíčkom Business Active, Corporate Active a Corporate Komplet má klient v cene balíka aj vedenie bežného účtu v mene USD alebo v mene CZK.

SLSP

Slovenská sporiteľňa ponúka podnikateľom dva typy podnikateľských účtov. Pre živnostníkov je určený Podnikateľský účet a pre právnické osoby Podnikateľský účet PLUS. Ak som správne pochopil cenník SLSP, tak živnostníci nemajú v cene balíka výbery hotovosti z bankomatov SLSP. Za každý výber je potrebné zaplatiť poplatok 0,20 €. Na druhej strane, Podnikateľský účet PLUS sa v porovnaní s balíkmi iných bánk zdá byť veľmi atraktívny.

Tatra banka

Ponuka balíkov služieb pre podnikateľov od Tatra banky spočíva v tom, že predplatenú hodnotu transakcií uvádza názov balíčka. Napr. Tatra Business 12 znamená, že za cenu 10,00€ máte v balíku služby v hodnote 12,00 €. Okrem toho je zaujímavé, že banka vám garantuje, že ak do 6 mesiacov po otvorení účtu nebudete s balíkom spokojní, tak vám ho zrušia a vrátia vám všetky mesačné poplatky doposiaľ zaplatené.

Unicredit

Unicredit ponúka na výber z troch druhov balíkov služieb pre podnikateľov. Všetky balíčky sú dostupné ako aj pre živnostníkov, tak aj pre právnické osoby.

VÚB banka

VÚB banka ponúka podnikateľom zostaviť si vlastný balík služieb podľa potreby. Poplatok za balík služieb závisí od určenia si súčtu bodových hodnôt, ktorými sa oceňujú jednotlivé služby. Flexibiznis účet vás tak môže stáť od 2,90 €/mesačne až po 75,00 €/mesačne.

mBank

V mBank si podnikateľský účet môžu zriadiť iba živnostníci. Vedenie účtu je zdarma a zdarma je aj vedenie platobnej karty a neobmedzený počet platieb kartou. Zdarma sú taktiež aj všetky elektronické transakcie. Za výbery hotovosti z bankomatov sa platí 1,20 €, no pri splnení určitých podmienok môže mať podnikateľ až 4 výbery zdarma.

Fio banka

Vo Fio si podnikateľský účet môžu otvoriť ako aj živnostníci, tak aj právnické osoby. Vedenie účtu je zdarma a zdarma sú všetky elektronické transakcie, platby kartou a hotovostné vklady na pobočke. Fio banka má však pobočky iba v troch mestách. Podnikatelia ocenia aj to, že vo Fio máte zároveň aj slovenský aj český účet s tým, že číslo účtu zostáva rovnaké – mení sa iba kód banky. Takže aj platby v CZK z/do Českej republiky sú zdarma. Ak podnikateľ potrebuje aj platobnú kartu, bude musieť platiť mesačne 1,65 € a za každý výber z „vlastného“ bankomatu zaplatiť 0,20 €. Aj napriek tomu je ponuka Fio veľmi atraktívna.

Privatbanka

V Privatbanke si bežní korporátni klienti môžu zriadiť účet s názvom Biznis konto. Mesačný poplatok za balíček služieb je 15 EUR, avšak súčasťou balíka služieb nie sú napríklad debetné a kreditné elektronické transakcie. Za tie si banka účtuje 0,20€ za transakciu.

J&T Banka

Účet od J&T Banky sa na prvý pohľad zdá veľmi atraktívny. Podnikatelia majú zdarma zriadenie a vedenie účtu, služby elektronického bankovníctva, platby v rámci J&T Banky, všetky kreditné elektronické transakcie, vedenie a vydanie karty MasterCard a všetky platby kartou. Banka si účtuje iba za elektronické odoslané platby, a to 0,10 € za transakciu. Háčik je však v tom, že v prípade záujmu o otvorenie podnikateľského bežného účtu je potrebná minimálna investícia prostredníctvom J&T Banky vo výške 100 000 EUR. Účet je teda určený iba klientom privátneho bankovníctva.

Diskusia

comments powered by Disqus