5 dobrých rád pre začínajúcich podnikateľov

Aj v dnešnej komplikovanej a veľa zákonmi ohraničenej dobe sa nájdu ľudia s dobrým nápadom, ktorí sa rozhodnú podnikať. Nie je to voľba jednoduchá, ale môže priniesť úspech. Pri tom aby podnikateľ nemal neprimerané daňové zaťaženie musí hneď na začiatku zvážiť ako vstúpiť do podnikateľského sveta.

1, Prihlásenia

Pred začatím podnikania je nutné vybaviť všetky dokumenty. V skratke ide o vybavenie živnosti, registrovanie na daňovom úrade a taktiež prihlášky do sociálnej a zdravotnej poisťovne.

  1. vystavenie živnostenského oprávnenia
  2. registráciu u správcu dane
  3. prihlásenie sa na zdravotnej a sociálnej poisťovne

Prvý rok podnikania živnostník platí len zdravotné poistenie. Výška jeho sociálneho poistenia sa vypočítava až po roku podnikania.

2, Výber správneho predmetu podnikania

Je dôležité v predmetoch podnikania obsiahnuť všetky úkony, ktoré budete v budúcnosti fakturovať, alebo si budete na ne uplatňovať daňovo uznateľné náklady. V jednoduchosti to znamená, že do podnikania si nemôžete dať niečo, čo nemáte v predmete podnikania.

3, Daňovo uznateľné náklady

Sú náklady, ktoré je možné účtovať, resp. viesť vo vašom účtovníctve. Ak si firma, ktorá robí IT služby chce uplatňovať do účtovníctva poľnohospodársky stroj, nie je to OK. Zopár univerzálnych daňovo uznateľných nákladov je:

  • elektronika, počítače a iné zariadenia používané na podnikanie
  • všetky pokladničné bloky súvisiace s podnikaním
  • oblečenie s logom spoločnosti, alebo využívané preukázateľne na podnikanie
  • stravné lístky (ročne max. 950 €)
  • iné

4, Istoty v prípade práceneschopnosti, úrazu

Podnikanie je viazané na Vašu činnosť. Ak ju nevykonávate môže byť problém. Preto je dobré myslieť na zopár vecí:

  • poistenie v prípade práce neschopnosti
  • poistenie v prípade úrazu
  • zrušenie živnosti v prípade dlhšieho výpadku príjmu

5, Separátny podnikateľský účet

Veľmi si zjednodušíte svoje podnikanie ak na platby budete používať separátny účet. Nie je to pri živnosti povinnosť, ale je to veľmi dobré mať. Existuje široká ponuka bánk, ktoré poskytujú účty zadarmo. Navyše, Váš účtovník Vás pochváli a budete jeho obľúbený klient :-)

Kvalitné nastavenie podnikania je kľúčové pre neskorší rozvoj. Držíme Vám palce a prajeme veľa úspechov a spokojných zákazníkov.

Diskusia

comments powered by Disqus