5 výhod s.r.o. oproti živnosti a Vaše náklady

Téma:

    V krátkosti Vám popíšeme rozdiel medzi živnosťou a sro najmä z hľadiska uznateľných nákladov a toho ako sá náklady jednotlivých právnych foriem prejavujú vo Vašom účtovníctve. Je tu veľký priestor na diskusiu, čo je dobré a čo je zlé. Ako je už notoricky známe všetky právnické osoby, čiže aj sro musia viesť podvojné účtovníctvo. Naopak živnostníkom postačí vedenie jednoduchého účtovníctva.

    1. NIŽŠIE NÁKLADY NA ODVODY A DANE

    Ak v sro vystupujete ako konateľ, nemusíte platiť odvody (iba dobrovoľne) a keď sa nevypláca odmena konateľovi za výkon funkcie, neplatia sa pri sro ani dane. 

    2. MOŽNOSŤ ODVODY NEPLATIŤ VÔBEC

    Eseročka Vám ako konateľoví dáva možnosť odvody neplatiť vôbec. Vysoko ale odporúčame odvázať minimálne zdravotné poistenie. 

    3. OCHRANA SÚKROMNÉHO MAJETKU

    Živnostník ručí za všetky svoje dlhy a škody z podnikania celým svojím osobným hnuteľným aj nehnuteľným majetkom, vrátane bezpodielového spoluvlastníctva manželov. To znamená, že v prípade problémov môžete prísť exekúciou aj o svoj súkromný dom alebo byt, auto. To sa pri sro stať nemože pretože je to „spoločnosť s ručením obmedzeným“, to znamená, že ručíte iba majetkom firmy.

    4. PRESTÍŽ A LEPŠIA POZÍCIA NA TRHU

    Prieskumy verejnej mienky hovoria - právnická osoba , s.r.o. je dôveryhodnejším obchodným partnerom ako fyzická osoba – živnostník.

    5. ZÁKLADNÉ IMANIE

    Základné imanie pri sro je svojím spôsobom výhoda v nevýhode. Musíte ho síce dokladovať a vložiť 5000 eur na účet, avšak tieto môžete ihneď začať využívať na svoje podnikanie.

    Diskusia

    comments powered by Disqus