Ako si spočítať hypotéku? Kedy už neplatíte úroky?

Niekedy prichádzame do kontaktu so situáciou, kedy naozaj nevieme začo platíme. Tieto otázky nám veľakrát nastolí najmä hypotéka, alebo pôžička. Platíme, platíme a stále na výpise vidíme len pár eur, ktoré sme z istiny dokázali orezať. Nahliadnime spolu do podrobností výpočtu, aby sme lepšie dokázali čítať výpisy z úveru.

1, Anuitné splácanie - počiatočné údaje

Každá hypotéka, alebo pôžička obsahuje základné parametre. Výška pôžičky, akú ste si požiadali, ročnú úrokovú mieru a doba splácania, najčastejšie uvádzana v rokoch.

V našom prípade sme sa rozhodli pre klasických 100 000 €, už udomácnenú úrokovú mieru 2% a notoricky známych 30 rokov splácania. Tabuľka nám vypočítala mesačnú splátku a celkovú zaplatenú sumu hypotéky. Základná otázka by mohla byť, prečo tak veľa, keď mám výhodnú úrokovú mieru? Prejdime si anuitné splácanie a dozvieme sa viac.

undefined

2, Jednotlivé mesiace výpočtu

Anuitné splácanie je najčastejšie sa vyskytujúci spôsob splácania hypotéky. Za predpokladu nemennej úrokovej sadzby má anuitná splátka rovnakú výšku počas celej doby splatnosti úveru. Je splácaná v pravidelných intervaloch - väčšinou mesačných, v našom prípade 370 €. Keďže úroky platíte stále iba z aktuálne dlžnej istiny, s postupom splácania úveru klesá v splátke podiel úrokov a zvyšuje sa podiel úmoru istiny.

Sami môžete vidieť, že za prvý rok pri sume 100 000 € sa nahromadí 1977 € úroku, ale konečnú bilanciu znížite len na 97 542 €. Ak potrebujete platiť menej, alebo znížiť konečnú (počiatočnú) bilanciu je dobré po uplynutí doby fixácie vložiť a splatiť extra peniaze.

undefined

3, Tabuľka na jednoduchý výpočet - anuitné splácanie

V prípade ak máte záujem sa pozrieť na Vašu hypotéku, alebo pôžičku, stiahnite si zadarmo tento jednoduchý spreadsheet a vypočítajte si svoju reáliu.

Stiahnite Zadarmo - Výpočet anuity pre hypotéku

 

 

Diskusia

comments powered by Disqus