Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si ho! Ako si predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania v roku 2019?

Pridané:
10 marec, 2019
Téma:

    Nestihnete podať daňové priznanie do konca marca? Predĺžte si lehotu podania až o tri mesiace. Tento rok už odklad podávame elektronicky, na špeciálnom tlačive a čas máme do 1. apríla 2019.

    Termín podania daňového priznania sa nezadržateľne blíži. Pre tých, ktorí nemajú všetky dostatočné podklady, prípadne si z akéhokoľvek iného dôvodu chcú predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania a zaplatenia dane, sa blíži posledný termín na podanie odkladu.

    Tento rok máme čas do 1. apríla

    Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 3 písm. Tak sa volá elektronický formulár, ktorý budete hľadať na web stránke Finančnej správy. Nové tlačivo platné pre všetkých podnikateľov vzniklo minulý rok, za rok 2018 ho teda podávame v rovnakej podobe, ako to bolo za rok 2017.

    Prvý apríl je hraničný termín pre:

    • podanie daňového priznania k dani z prímu za rok 2018,
    • zaplatenie dane,
    • oznámenie o odklade daňového priznania o 3 alebo 6 mesiacov neskôr.

    Po novom už len elektronicky

    Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania už tento rok podávajú daňovému úradu všetky subjekty elektronicky. Minulý rok išlo len o obchodné spoločnosti, tento rok sa to už týka aj všetkých ostatných, keďže elektronická komunikácia s DÚ je od minulého roka povinnosťou.

    undefined

    O koľko možno odložiť daňové priznanie

    Lehotu na podanie daňového priznania možno predĺžiť najviac o tri mesiace, prípadne šesť mesiacov, ak ste mali príjmy zo závislej činnosti zo zahraničia. Za príjmy zo závislej činnosti sa považujú aktívne príjmy zo zamestnania – teda zo závislej činnosti v zahraničí, či príjmy z činnosti v zahraničí prostredníctvom stálej prevádzkarne. Pri pasívnych príjmoch sa napríklad za príjem zo zdrojov v zahraničí považuje príjem z nakladania s nehnuteľnosťou v zahraničí.

    Dokedy treba zaplatiť daň pri odklade

    Daň je potrebné uhradiť do podania daňového priznania v riadnom termíne alebo do konca novej lehoty. Ak aj podáte priznanie skôr, daň musíte zaplatiť do konca mesiaca, ktorý si určíte v oznámení.

    Ak hľadáte pomoc s odložením daňového priznania, píšte nám na.

    Diskusia

    comments powered by Disqus