Podvojné účtovníctvo

Pre podvojné účtovníctvo sú charakteristické podvojné zápisy, to znamená, že každý účtovný prípad sa musí zaúčtovať najmenej na dvoch účtoch, raz na ľavej strane (MD) a raz na pravej strane (D). Účty, na ktorých sa účtuje rovnaké účtovné prípady, sa označujú ako súvzťažne účty a zápisy o účtovných prípadoch na oboch stranách najmenej dvoch účtov sú označované ako súvzťažné zápisy.

Podvojné účtovníctvo (iné názvy: dvojité účtovníctvo, dopika, účtovníctvo, sústava podvojného/dvojitého účtovníctva, zastarano: zložité účtovníctvo) je druh účtovníctva.

Na Slovensku podvojným účtovníctvom účtujú účtovné jednotky zapísané v obchodnom registri.

História

Podvojné účtovníctvo sa objavuje koncom 14. storočia v mestách severného Talianska, pravdepodobne najprv v Janove, potom sa rozvíja najmä v Benátkach (odtiaľ dokonca názov vedenia kníh 'benátskym spôsobom'). Z Talianska sa rozširuje do všetkých veľkých obchodných stredísk západnej Európy, v prvom rade do Holandska.

Prvý sústavný výklad podvojného účtovníctva podal Luca Paccioli v knihe vydanej v Benátkach r. 1494 pod názvom Summa di arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita.