Vedenie účtovníctva v Estónsku - krajine IT a cloudu

Pridané:
15 január, 2015
Téma:

    Pobaltská krajina sa stala elektronickým tigrom. Na prilákanie investorov bude udeľovať elektronické občianske preukazy, ktoré umožnia nielen podnikateľom, ale aj turistom využívať stovky štátnych služieb na webe. Všetky procesy a byrokraciu sa snažia zjednodušovať a upravovať. Nevyhlo sa tomu ani vedenia účtovníctva, ktoré sa vedie v jednotnom účtovnom programe, ktorý bol naprogramovaný transparentne v štátnej firme a komunikuje priamo s daňovníkmi. 

    Estónsko má síce počet obyvateľov porovnateľný s Prahou (1,3 milióna), ale už niekoľko rokov patrí k technologickým tigrom sveta a názorným ukážkam, ako má vyzerať lacná a efektívna elektronizácia verejnej správy: bez predražených verejných obstarávaní so stovkami zmluvných dodatkov.

    undefined

    Každý Estónec starší ako 15 rokov má elektronickú občianku, ktorá sa používa nielen na prihlásenie, ale aj na využívanie digitálneho podpisu. V jednej karte je na rozdiel od Slovenska zahrnutý občiansky a vodičský preukaz, cestovný lístok na MHD alebo preukaz do knižnice.

    Komunikácia so štátom

    Ústrednou bránou k všetkým službám je hlavná doména Eesti.ee, cez ktorú môžu občan a štát kontrolovať svoje dane, príjmy, ale aj zdravotné údaje. Estónec so štátom komunikuje cez mailovú adresu meno.priezvisko@eesti.ee.

    Daňové priznanie cez internet nespôsobujú výraznejšie problémy ako na Slovensku a vlani elektronickou formou príjmy priznalo až 94 percent daňovníkov.

    Dane

    Dane a daňové priznania fungujú na rovnej dani, 21 percent. Výhodou je, že Estónsko sa snaží o prilákanie zahraničných investorov a firiem, preto vďaka online svetu dokážete v tejto krajine podnikať aj z nášho Slovenska. Jednoducho elektronicky, založíte spoločnosť a evidujete svoje obraty v danej krajine. Navyše, Estónsko buduje sieť kontaktných miest po celej Európe aby podporili podnikanie, preto sa môže stať, že čoskoro natrafíme na stánok v Bratislave, ktorý nám poradí ako na podnikanie v ich krajine.

    Vedenie účtovníctva v Estónsku

    Tak ako všetky iné oblasti aj dane a vedenie účtovníctva je v tejto krajine riešené elektronicky a v cloude. Existuje iba jeden softér, ktorý bol vytvorený štátom a každý podnikateľ v ňom musí účtovať. Predpokladáme, že podnikatelia zdieľajú prístupy s poradenskými firmami a tie im pomáhajú údaje nahadzovať a registrovať. Výsledkom tejto online agendy je už spomínaných 94 percent podaných daňových priznaní online. 

    undefined

    Založenie spoločnosti v Estónsku

    Ako tipujete? Áno správne, aj založenie spoločnosti sa vykonáva elektronicky bez zbytočnej administratívy. Na centrálnom štátnom portály nájdete informácie, že spoločnosť môžete založiť elektronicky, alebo ak to z určitých dôvodov neviete vykonať, môžete ju založiť u notára. Notár pripraví všetky dokumenty a zvyčajne to trvá 2-3 dni. 

    undefined

    Až neuveriteľne sa číta a sleduje, čo táto maličká krajina dokazuje. Pridala sa k severským krajinám elektronizácie a naozaj idú naplno. Nám sa páči ich prístup k účtovníctvu a celkovo k daniam a transparentnosti.

    Diskusia

    comments powered by Disqus