7 tipov ako znížiť základ dane v účtovníctve

Téma:

    Máme tu posledný mesiac aby sme popracovali na zefektívnení daňového základu v účtovníctve vašich podnikaní. Na aké výdavky by ste nemali do konca roka zabudnúť? Čo všetko si môžete dať do účtovníctva? Od nového roka sa mení novela zákona, preto to čo platí v roku 2014 už od roku 2015 nebude úplne pravda. O všetkom podstatnom, ale budeme informovať na našom blogu.

    4 rady ako nenaprávať škody po účtovníkovi

    Téma:

      Čo všetko môže zachrániť dobrý účtovník vo firme? Určite veľa. A hoci do daňového priznania príjmov má ešte väčšina podnikateľov ďaleko, koniec roka je presne na to, aby sa skontaktovali s účtovníkmi, ak to neurobili už doteraz. Mali by sa napríklad dozvedieť, aký bude ich predbežný základ dane alebo aké majú v účtovníctve nedaňové výdavky, prípadne, čo umožňuje v ich prípade optimalizácia.

      5 výhod s.r.o. oproti živnosti a Vaše náklady

      Téma:

        V krátkosti Vám popíšeme rozdiel medzi živnosťou a sro najmä z hľadiska uznateľných nákladov a toho ako sá náklady jednotlivých právnych foriem prejavujú vo Vašom účtovníctve. Je tu veľký priestor na diskusiu, čo je dobré a čo je zlé. Ako je už notoricky známe všetky právnické osoby, čiže aj sro musia viesť podvojné účtovníctvo. Naopak živnostníkom postačí vedenie jednoduchého účtovníctva.

        Podvojné účtovníctvo

        Pre podvojné účtovníctvo sú charakteristické podvojné zápisy, to znamená, že každý účtovný prípad sa musí zaúčtovať najmenej na dvoch účtoch, raz na ľavej strane (MD) a raz na pravej strane (D). Účty, na ktorých sa účtuje rovnaké účtovné prípady, sa označujú ako súvzťažne účty a zápisy o účtovných prípadoch na oboch stranách najmenej dvoch účtov sú označované ako súvzťažné zápisy.